Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Εσπερινός Τιμίου Σταυρού Μονή Επάνω Χρέπας Αρκαδίας (13-9-2019)



       Η γυναικεία ιερά μονή Παναγία επάνω Χρέπας βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης, κοντά στον οικισμό του περιθωρίου και σε υψόμετρο περίπου 1280 μέτρων. Βρίσκεται σε σημείο με εξαιρετική θέα προς τον καπό της Τρίπολης, είναι το ψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και ονομάζεται μπαλκόνι της Τρίπολης λόγω αυτής της θεάς που προσφέρει. 
     Ο χώρος της επάνω Χρέπας (Χρέπα είναι σλαβική λέξη που σημαίνει Σορός) όπου έχει κτιστεί η μονή έχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς ελέγχει τις διαβάσεις του Μαινάλου προς την Γορτυνία. Εκεί έχουν διαδραματιστεί σοβαρά πολεμικά γεγονότα στα οποία η Μονή χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο προστασίας και ως καταφύγιο – ορμητήριο Κλεφτών και Αρματολών. Στο μοναστήρι λειτουργούσε και κρυφό σχολειό. Το 1935 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει της Παναγίας 15 Αυγούστου και του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου. 

      Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό έψαλε η χορωδία του καλλικέλαδου πρωτοψάλτου της Ζ. Πηγής Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη. Η ευλογία της παναγίας μας και του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού είη μετά πάντων ημών. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.





















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου