Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Έκθεση Γιάννη Παλαμήδη

        Στη Γαλερί  ΑΣΤΡΑ πλησίον της Ακρόπολης  Καρυατιδών 8,  τη Πέμτη 7 Ιουνίου 2018, ο κυρ-Γιάννης Παλαμήδης γνωστός θεολόγος και καλλιτέχνης μαθητής του αείμνηστου Φώτη Κόντογλου πραγματοποίησε τη πρώτη του ατομική έκθεση στα 80 του χρόνια. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 20 Ιουνίου με ωράριο 10:00-13:00 και 16:00-21:00, ενώ το Σάββατο 10:00-16:00.

        Το κείμενο που ακολουθεί είναι του γιου του,  Νίκου Παλαμήδη γνωστού καλλιτέχνη και πολυπράγμονος ανδρός.

        Για ποιον λόγο άραγε ένας ζωγράφος αποφασίζει να κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση, στα ογδόντα του χρόνια? Για τον Γιάννη Παλαμήδη, 
η ζωγραφική υπήρξε ανέκαθεν ερωμένη και ως τέτοια δεν είχε λόγο να την «εκθέτει»...
Και σήμερα που αποφάσισε να την παρουσιάσει στο κοινό, θέλησε να την τιμήσει, δίνοντάς της τον κυριολεκτικό τίτλο «εκτός εμπορίου».
Μνήμες από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια αναβιώνουν ζωγραφικά, μαζί με αγιογραφίες  διαφόρων εποχών. Στην μικρή όμως αυτή αναδρομική έκθεση, δεν κυριαρχούν οι μνήμες του παρελθόντος. Κυριαρχεί ο ζωγράφος του σήμερα, που σε μία έξαρση δημιουργικού οίστρου των τελευταίων ετών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ψυχή παραμένει πάντα νέα!

        Ο Γίαννης Παλαμήδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως Θεολόγος Καθηγητής στη Μ. Εκπαίδευση.
Σπούδασε την Βυζαντινή Αγιογραφία κοντά στο Φώτη Κόντογλου και Κώστα Γεωργακόπουλο από το 1962 και ελεύθερο σχέδιο στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου στην Αθήνα.
Από το 1993 είναι μέλος του «Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος».
Έχει συμμετάσχει σε επτά εκθέσεις με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγιογράφων, μέλος του οποίου τυγχάνει και έργα του βρίσκονται σε πολλούς Ι. Ναούς  και ιδιωτικές συλλογές ανά την Ελλάδα.
Επί δεκατέσσερα έτη διηύθυνε το εργαστήριο της Βυζαντινής Αγιογραφίας της «Εταιρίας των Φίλων του Λαού» (Λαϊκό Πανεπιστήμιο), διδάσκοντας βυζαντινή ζωγραφική και στοιχεία ελευθέρου σχεδίου.

















































           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου